Amrita

~Alternativ Livsstil~
 
IndeksHjelpSøkBli MedlemMedlemslisteGrupperLogg Inn

Share | 
 

 Pentagram

Go down 
AvInnlegg
Ma Donna
Helgen
Helgen
Ma Donna

Antall Innlegg : 1879
Age : 54
Location : Vest-Agder
Registration date : 06.09.2007

PosteTema: Pentagram   Man Mar 24, 2008 2:27 pm

Pentagram er en femtakket stjerne tegnet i en sammenhengende strek.

Et pentagram representerer mørk eller svart magi i mange kristnes øyne, men opprinnelig var den faktisk en talisman eller et hellig geometrisk tegn, som kan spores tilbake til det gamle Hellas, hvis ikke lenger.

For Pytagoreerne var pentagrammets utspring i en regulær femkant, det vil si en femkant der alle fem sider er like lange, og der alle innvendige vinkler er like store, et viktig og samlende symbol ved at det inneholder spesielle proporsjoner som det gyldne snitt, med rike anvendelser i gresk arkitektur.

Ordet pentagram

Ordet pentagram er gresk og betyr "fem streker", men symbolet selv var i bruk mye tidligere. Det greske ordet kan være en modifikasjon av et ord fra det gamle Mesopotamia rundt 3000 f.Kr., som angivelig betydde "himmellegeme" eller "stjerne".

Varierende symbolikk

I egyptisk mytologi og symbolikk representerte det femtakkede pentagrammet inne i en sirkel duat, eller underverdenen.

I den kristne tradisjonen har pentagrammet vært brukt til å symbolisere de fem sårene til Kristi stigmata.

I hebraisk tradisjon ble det femtakkede pentagrammet knyttet til de fem bøkene i pentatevken, de første fem bøkene i Det gamle testamentet, som angivelig er skrevet av Moses.

For pytagoreerne representerte de fem spissene de fem klassiske elementene: ild,jord,luft og vann, samt idè, eller urelementet, eller eteren, eller det guddommelige. Pytagoreerne mente også at pentagrammet var et uttrykk for det matematiske perfekte og fant blant annet ut at det gylne snitt, forholdstallet 1,618, gjemte seg i linjene.

I svart magi eller satanistisk symbolikk fra nyere tid, blir pentagrammet snudd med spissen ned. I denne formen kan det sies å representere hodet til Baphomet, der de to spissene som stikker opp tilsvarer et par horn. Pentagrammet som et satanistisk symbol ser ut til å være en forholdsvis moderne tendens, og er ikke kjent fra eldre tid.

KILDE: http://no.wikipedia.org/wiki/Pentagram

_________________
Vær mot andre, som du ønsker de skal være mot deg!
Til Toppen Go down
Vis Medlemmets Profil
 
Pentagram
Til Toppen 
Side 1 av 1

Permissions in this forum:Du kan ikke svare på temaer i dette forumet
Amrita :: Infobank :: Symbolikk-
Gå Til: