Amrita

~Alternativ Livsstil~
 
IndeksHjelpSøkBli MedlemMedlemslisteGrupperLogg Inn

Share | 
 

 Karma.

Go down 
AvInnlegg
Hekate
Aktiv
Aktiv
Hekate

Antall Innlegg : 24
Registration date : 16.08.2007

PosteTema: Karma.   Lør Okt 27, 2007 8:44 am

Karma.Uttrykket karma stammer fra et sanskrit-ord, som betyr handling eller gjerning.

I hinduistisk og buddistisk filosofi betegner det prinsippet om en universell årsaksammenheng, det prinsipp, som sier at all handling er forårsaket av tidligere handling og selv vil forårsake fremtidige handlinger.

Ting skjer nå, fordi et eller annet ble gjort tidligere, og den fremkomne rekken av gjerninger er karma.

Begreper som tilfeldighet og hell er totalt uforenelige med karma-begrepet, dette fordi alle ting styres av den urokkelige lov om årsak og virkning.

Noen omtaler karma som utøy som sjelen er befengt med på jorden, utøy som man i det jordiske liv må utrydde ved hjelp av utlignende gjerninger.

Jorden, eller de omgivelser vi lever i, betegnes derfor karma-bhumi, karma sfæren.

Hvis vi har vært gode under vår jordiske ferd, tildeles vi en høy posisjon i det neste liv, og har vi vært onde, gjenfødes vi i en lav stand, ja til og med som dyr noen ganger.
Til Toppen Go down
Vis Medlemmets Profil
aphrodite
Superaktiv
Superaktiv
aphrodite

Antall Innlegg : 169
Registration date : 29.10.2008

PosteTema: Re: Karma.   Tir Des 30, 2008 8:14 pm

Mye bra og riktig her. Flott inlegg.

Ikke bare hinduisme og buddhisme, men også andre indiske religioner som jainisme og sikhisme oversetter begrepet med låven om årsak og virkning.
Karma er etter hinduistisk tro årsakene bak menneskenes plass i livet. De handlingene et menneske gjør i dette livet, vil være med og bestemme hvordan det skal gå i neste liv. Det er først og fremst motivet bak handlingene og selve handlingen som er det viktige. Motivene bak alt vi gjør skaper enten god eller dårlig karma.

Tanken om at karma opprettholder liv er i Upanishadene kombinert med tankan om gjenfødelses/reinkarnasjon
De handlingene et menneske gjør i dette livet, vil være med å bestemme hvordan det skal gå i det naeste. Den Amerikanske komediserien my name is earl er basert på dette konseptet.

Buddistisk karma skiller seg fra hinduistisk karma i det at resultatene av handlingene kommer med en gang, her og nå. Der man i hinduismen snakker om at handlingene både gode og dårlige regnes seammen etter et liv før det avgjøres hva vedkommende skal gjenfødes til, kan man i buddhismen snakke om noe mer lignende naturlov. Alle handlinger, det være seg aktive handlinge, valgt passivhet eller tanker, setter fra seg karmiske spor i bevistheten. Diesse sporene vil påvirke alle dine fremtidige tanker og handlinger. Men alle kan bryte ut av dette mekaniske handlingsmønsteret. Man kan til en hver tid ta aktiv stilling til sine valg. Om man klarer og bryte løs fra den karmiske mekanikken når man det stadiet som i buddhismen kalles opplysning Nirvana.
Til Toppen Go down
Vis Medlemmets Profil
 
Karma.
Til Toppen 
Side 1 av 1

Permissions in this forum:Du kan ikke svare på temaer i dette forumet
Amrita :: Infobank :: Ord og utrykk-
Gå Til: